ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, bu kararın, Filistin'e devlet statüsü kazandırmayacağına inandıklarını belirtti. Filistin'in bir devlet olarak üyelik kriterlerini karşılayıp karşılamadığı konusunda da oybirliği olmadığını ifade etti.

"Hayır" diyeceklerini duyurmuşlardı

ABD, Filistin'in devlet olarak tanınması için en hızlı yolun, bu hedefi paylaşan diğer ortakların desteğiyle İsrail ve Filistin yönetimleri arasında doğrudan müzakerelerden geçtiğine inanıyor.

BM Güvenlik Konseyi, Türkiye saatiyle 23.00'te Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu oylayacak. Filistin, şu anda BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsünde bulunuyor. Filistin'in BM'ye tam üye olması için Güvenlik Konseyi ve ardından Genel Kurul'un en az üçte ikisi tarafından onaylanması gerekiyor.

ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliğini veto etti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Filistin'in devlet olarak tanınması ve BM üyeliğini içeren teklif ABD'nin veto etmesi sonucu reddedildi.

Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada 12 ülke kabul oyu kullanırken, ABD ret oyu verdi ve iki ülke çekimser kaldı. Bu veto, Filistin'in BM üyeliği konusundaki girişimlerinin bir kez daha engellenmesine neden oldu.

Filistin, 2012'de BM'de "gözlemci statüsü" kazanmıştı ve son dönemde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e bir mektup göndererek yeniden tam üyelik başvurusunun ele alınmasını talep etmişti. Ancak ABD, bu karara karşı ret oyu kullanarak Filistin'in tam üyelik talebinin ilerlemesini engelledi.

Kaynak: AA