ARAÇ EN GEÇ 15 GÜN İÇİNDE ALICIYA BİLDİRİLECEK

Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı yeni yönetmelik taslağı, sıfır araç ticaretinde önemli düzenlemeler getiriyor. Taslak, distribütörler ve yetkili satıcıların yükümlülüklerini belirlerken, elektronik ortamda yapılan ikinci el taşıt değerlemelerine de yeni kurallar getiriyor. Sabah'ın haberine göre, araç bayileri, üretici veya distribütör tarafından tahsis edilen taşıtların vergileri ödendiği andan itibaren satış fiyatını artırmayacaklar. Aynı şekilde, galeriler de vergisi ödenmiş bir aracı en geç 15 gün içinde alıcıya teslim etmek zorunda olacak.

CAYMA ŞARTINDA ESNEME

Yeni taslak, ayrıca garanti süresi içinde arızalanan araçlar için üretici veya distribütör tarafından ikame taşıt sağlanıncaya kadar bayilerin alıcıya ücretsiz ikame araç vermesini de zorunlu kılıyor. Satışlarda, alıcıdan en fazla satış fiyatının yüzde 10'u kadar ön ödeme alınabilecek ve alıcı, taşıt faturası düzenlenene kadar cezai şart ödemeksizin ön ödemeli sözleşmeden cayma hakkına sahip olacak.

ZAM 3 GÜN ÖNCEDEN BİLDİRİLECEK

Araç fiyatındaki değişiklikleri bayilere üç gün önceden bildirmeleri gerekecek distribütörler, fatura tarihinden sonra fiyat artışı yapamayacaklar. Ayrıca, distribütörler tavsiye edilen otomobil satış fiyatlarını elektronik ortamda erişilebilir hale getirmek zorunda olacaklar. İkinci el pazarında da yeni düzenlemeler yapılıyor. İnternet üzerinden ikinci el araç değerlendirmesi yapan kişi ve şirketler, taşıtın markası, modeli, cinsi, tipini ve diğer önemli bilgileri dikkate alarak ön değerleme yapacaklar.

VERİLEN FİYAT TEKLİFİ İLE NİHAİ TEKLİF ARASINDAKİ FARK YÜZDE 5'TEN FAZLA OLAMAYACAK

İkinci el araçlarda, model yılına göre 8 yaşın ve 160 bin kilometrenin altındaki taşıtlar için ön değerleme sonucunda verilen fiyat teklifi ile nihai teklif arasındaki fark yüzde 5'ten fazla olamayacak. Ek olarak, ikinci el ihalelerinde de güvenlik ve şeffaflık kuralları getiriliyor. İhale platformları, düzenlenecek ihaleyi en az 24 saat önce ilan etmeli, taşıtın detaylı bilgilerini ve hasar geçmişini açıklamalı. Ayrıca, ihale platformu ve satıcılar ihalelere doğrudan veya dolaylı olarak katılamayacaklar.

Bu düzenlemelerle, sıfır ve ikinci el araç piyasasında daha adil ve şeffaf bir süreç oluşturulması hedefleniyor. Bayiler ve distribütörler üzerinde daha sıkı kontrol sağlanarak, tüketici hakları korunmaya çalışılıyor.

Kaynak: Haber Merkezi