Emlak sahipleri için her yılın başında önemli bir yük olan emlak vergisi ödemeleri için süre 1 Mart itibarıyla başladı. Bu yılın ilk taksitleri için son ödeme tarihi 31 Mayıs olarak belirlendi. İşte emlak vergisi ödemelerine ilişkin detaylar...

Nasıl Hesaplanıyor?

Emlak vergisi değerleri, 4 yılda bir toplanan takdir komisyonları tarafından belirlenen metrekare birim değerleri üzerinden hesaplanıyor. İlk yıl herhangi bir artış yapılmazken, ara yıllarda rayiç bedele yeniden değerleme oranının yarısı ekleniyor.

Vergiden Muaf Kesimler: En fazla brüt 200 metrekare ve tek konuta sahip olanlar, geliri olmayan ev hanımları ve işsizler, SGK'dan emekli aylığı alanlar ve diğer belirli kesimler emlak vergisinden muaf tutuluyor.

Ödemeler Ne Zaman Yapılmalı?

Vergi yılda 2 eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksit için son ödeme tarihi 31 Mayıs, ikinci taksit ise Kasım ayında ödeniyor.

Örnek Hesaplama:

- Büyükşehirdeki bir meskenin 2024 yılı emlak vergi değeri 1.227.685 TL ise, ilk taksit için ödenecek tutar 1.349,70 TL olacaktır.

- Diğer illerdeki bir meskenin 2024 yılı emlak vergi değeri aynı ise, ilk taksit için ödenecek tutar 674,85 TL olacaktır.

Kaynak: istiklal.com.tr