ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), politika faizinde hedef aralığı piyasa beklentileri dahilinde yüzde 5,25-5,50 seviyesinde tuttu ve faizi altıncı kez 23 yılın en yüksek seviyesinde tuttu.

Karar sonrası Fed'den yapılan açıklamada, "Enflasyon yüzde 2 hedefine doğru sürdürülebilir şekilde hareket edene kadar faiz indirimi yok" olarak belirtildi ve hazirandan itibaren bilanço küçültmenin yavaşlamasının planlandığı ifade edildi. Ayrıca, "Hazine kağıdı varlıklarının azaltımını aylık 60 milyar dolardan 25 milyar dolara indireceğiz. Mortgage destekli menkul kıymetlerin azaltımı 35 milyar dolar olarak devam edecek" şeklinde kaydedildi.

İstihdam kazanımlarının güçlü ve işsizlik oranının düşük kalmaya devam ettiği aktarılan açıklamada, enflasyonun ise geçen yıl boyunca düştüğü ancak yüksek kalmayı sürdürdüğü anlatıldı.

Açıklamaya, son aylarda Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) yüzde 2'lik enflasyon hedefine yönelik ilerlemenin sağlanamadığı eklendi.

Komitenin istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşmaya yönelik risklerin geçen yıl daha iyi bir dengeye doğru ilerlediğini düşündüğü belirtilen açıklamada, ekonomik görünümün belirsiz olduğu ve FOMC'nin enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olmaya devam ettiği vurgulandı.

Açıklamada, federal fon oranı hedef aralığının yüzde 5,25-5,50 aralığında tutulmasına karar verildiği belirtilerek, faiz oranına yönelik herhangi bir ayarlama yapılırken, gelen verilerin, gelişen görünümün ve risk dengesinin değerlendirileceği ifade edildi.

POWELL: VERİLER YETERLİ GÜVENİ VERMEDİ

Toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Fed Başkanı Jerome Powell enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğini ve belirsizliklerin olduğunu belirtti. Daha önce yüzde 2'lik enflasyon hedefine doğru güçlü bir şekilde ilerlediğine yönelik güven kazanana kadar faiz indiriminin uygun olmayacağını belirttiklerini söyleyen Powell "Bu yıl şu ana kadar açıklanan veriler bize bu güveni sağlamadı" dedi.

Powell sıkı duruşlarını gerekli müddetçe koruyacaklarını sözlerine ekledi.

"DAHA FAZLA KANIT GÖRDÜĞÜMÜZDE FAİZ İNDİRİMİ MASAYA GELEBİLİR"

Bir sonraki hamlelerinin faiz artırımı olmasının muhtemel olmadığını belirten Powell "Daha fazla kanıt gördüğümüzde faiz indirimleri masaya gelebilir. Ancak bu güveni ne zaman kazanacağımızı bilmiyorum" diye konuştu.

"STAGFLASYON GÖRMÜYORUM"

Powell yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşacaklarını ancak bunun zaman alacağını belirtti. Büyüme ve enflasyon verilerine baktığında ise 'stagflasyon görmediğini ifade etti.

ABD'de son olarak mart ayında yıllık enflasyon yüzde 3.5 olarak açıklandı.

Kaynak: AJANSLAR