Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TİM Dış Ticaret Kompleksi'nde gerçekleştirilen bir toplantıda nisan ayı ihracat verilerini açıkladı. Bolat, ihracatın 19 milyar 271 milyon dolara ulaştığını, bu artışın yüzde 0,13 olduğunu belirtti. Nisan ayında yaşanan sınırlı artışın ana nedeni olarak, Ramazan Bayramı tatili nedeniyle fabrikaların bir hafta boyunca kapalı olması gösterildi. Ayrıca, İsrail ile ekonomik ilişkilerde yeni bir aşamaya geçme kararının da duyurulduğunu hatırlattı. Gazze'deki durum karşısında alınan bu kararın, Türkiye'nin uzlaşma ve insani yardım çabalarını vurguladı.

Bakan Bolat'ın açıklamaları şöyle:

Dün gece yarısından sonra ayağımızın tozuyla OECD bakanlar zirve toplantısı için günübirlik gittiğimiz Paris'ten geldik. Yoğun programlar gerçekleştirdik. 38 ülkeden muhataplarımız vardı. Onlarla görüşme fırsatı bulduk. Dünya ticaretiyle ilgili kritik günlerin yaşandığı ortamda gerek yeşil ekonominin sanayiler açısından etkileri ve uyum konusu, gerekse devlet sübvansiyonları arasına girecek yarışın dünya ticareti ve ekonomik refah açısından doğurabileceği zararlı etkiler ve bu konunun mevzuat kapsamında düzenli şekilde yönetilmesi başlığı. Haksız ticaret ve yasadışı ticareti engelleme noktasındaki alınacak tedbirler ama ülkeler arasında doğan ihtilaflarla kurallara dayalı çok taraflı düzenin tesisi ve anlaşmazlıkların uyum mekanizmalarına ilişkin ülkemizin görüşlerini ortaya koyduk.

AB Komisyonu'nun ekonomiden sorumlu başkan yardımcısıyla ikili görüşme yaptık. Aralık ayı başında AB konseyine Türkiye ile ekonomik ilişkilerin yeni bir yol haritasına kavuşması, gümrük birliğinin modernizasyonu talebi gibi başlıklarda yaptıkları tavsiyelerle ilgili olarak AB komisyonu aynı görüşünü koruyor. Haziran'ı geçirmeden Brüksel'de bir araya gelme konusunda anlaştık.

Gazze'de 7 aydan bu yana devam eden katliam ve soykırım karşısında İsrail'le ekonomik ilişkilerde yeni bir aşamaya geçilmesi kararı alındı. Ateşkesi sağlama ve masum sivil halkın yerleşim yerlerinin böylesine acı ve yıkıcı tabloyla karşılaşmaması için Türkiye olarak elimizden gelenin fazlasını yaptık. İnsani yardımlar konusunda da baştan bu yana çok büyük duyarlılık gösterdik, dünyanın en çok yardım eden ülkesi konumuna ulaştık. İsrail'in kalıcı ateşkes ve Gazze'de zor durumda olan kardeşlerimizin yardımlara ulaşmasında uzlaşmaz tutumu nedeniyle 54 ürün grubunda Türkiye'den ihracatın durdurulması, gümrük işlemlerinin yapılmaması kararı başlatılmıştı. Ateşkes olması beklenirken tam tersine olmaması ve Refah bölgesindeki insanların durumunun kötüleşmesiyle birlikte devletin aldığı karar gereği ihracat ve ithalatta İsrail'e yönelik olarak ticaret kalıcı ateşkes sağlanıncaya kadar uygulanacak. Bu noktada Filistin konusunda Filistinlilerin bu karardan etkilenmemesi nedeniyle teknik görüşmeleri yürütüyoruz.

Bolat, nisan ayı ihracat verilerine dair detaylarını paylaşırken, ithalatın yüzde 4,24 arttığını, 29 milyar 171 milyon dolarlık bir ithalat gerçekleştiğini ifade etti. Bununla birlikte, dış ticaret açığının 9,9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ve ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 66,06 olduğunu belirtti. Bolat, Ramazan Bayramı tatilinin etkisiyle ihracatın 22-23 milyar dolar civarında olabileceğini de ekledi.

Bolat şöyle konuştu, "2023 dünya ekonomisi için çok zor geçti. 2023'te dünya ticareti yüzde 1,2 küçüldü, ihracat yüzde 5 küçüldü. 2023 yılı büyüme olarak yüzde 3,2 vasat büyüme rakamıyla kapatıldı. En önemli pazarlarımız olan batı pazarlarında ise yüzde 1,5 civarında büyüme oldu. AB'den yüzde 0,7, ABD'de yüzde 2,5 büyüme gerçekleşmişti. Bunun anlamı çetin şartlarda pazar mücadelesi veriyoruz."

"2024 YILI NİSAN AYINDA YILLIKLANDIRILMIŞ DIŞ TİCARET AÇIĞI 93 MİLYAR DOLARA GERİLEDİ"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yıllık bazda ihracatın ilk dört ay sonunda,12 aylık toplamda 257,6 milyar dolara yükseldiğini, ithalatın da yıllıklandırılmış olarak 350,7 milyar dolara indirilmesinin başarıldığını aktardı.

2024 yılı Nisan ayında yıllıklandırılmış dış ticaret açığının 93 milyar dolara gerilediğini dile getiren Bolat, önemli fasıllarda ihracat performansının gücünü koruduğunu söyledi.

Bolat, "2024 yılı Ocak-Nisan döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre, makine ihracatı yüzde 0,4 artarak 13,1 milyar dolar, motorlu kara taşıtları ihracatı yüzde 4,6 artarak 10,3 milyar dolar ve enerji ihracatı yüzde 35,6 artarak 6 milyar dolar olarak gerçekleşti." dedi.

2024 Ocak-Nisan döneminde Avrupa Birliği'ne (AB) ihracatın 35 milyar dolar ile toplam ihracatın yüzde 42,3'ünü oluşturduğunu bildiren Bolat, AB'de Ocak-Şubat döneminde toplam ithalatın yüzde 14,2 azaldığı düşünüldüğünde ihracattaki artışın önemli olduğunu dile getirdi.

Bolat, "Yakın ve Orta Doğu'ya ihracatımızda önemli bir sıçrama var. 2024 Ocak-Nisan döneminde yüzde 17,3 artışla 14,4 milyar dolar olmuştur. Aynı dönemde, İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerine ihracatımız ise yaklaşık yüzde 9,5 artışla 21,2 milyar dolara yükseldi. En fazla ihracat yaptığımız ilk beş ülke ise sırasıyla Almanya, ABD, İngiltere, İtalya ve Irak oldu." bilgisini verdi.

- "İTHALATIMIZDA İLK GRUP ÜLKELER RUSYA, ÇİN, ALMANYA, İTALYA VE ABD"

Bolat, Ocak-Nisan 2024 döneminde altın ithalatının, alınan tedbirlerin etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 azalarak 5,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini, enerji ithalatının ise yüzde 12,5 azalışla 23 milyar dolar olduğunu söyledi.

Diğer bir sevindirici hususun ise TL ile yapılan ithalattaki artış olduğunu dile getiren Bolat, Ocak-Nisan döneminde TL ile ithalatın toplam ithalat içindeki payının yüzde 7 olduğunu aktardı.

Bolat, "İthalatımızda da ilk grup ülkeler Rusya, Çin, Almanya, İtalya ve ABD oldu." dedi.

- "YILLIKLANDIRILMIŞ CARİ İŞLEMLER AÇIĞIMIZ ŞUBAT İTİBARIYLA 31,8 MİLYAR DOLARA GERİLEDİ"

Bolat, "Türkiye'de 52 milyar dolar dış ticaret fazlası verilen hizmetler ticaretinde geçen yıl 100 milyar doları devirdik, bu yıl, 110 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz. Yılın ilk dört ayında iyi başladık, ilk 2 aylık veriler ortaya çıktı, 2024 yılı Ocak-Şubat döneminde hizmetler ihracatımız, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10'luk artış göstererek 13 milyar dolar seviyesine çıkmıştır." diye konuştu.

Mal ve hizmet ticaretindeki tüm bu olumlu gelişmelerle, 2023 yılı Mayıs ayında 60,1 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açığının, sonraki aylarda 28,3 milyar dolar azalarak şubat ayı itibarıyla 31,8 milyar dolara gerilediğini söyledi.

Bolat, "Biz Bakanlık olarak ihracatçılarımızın yanındayız, yanınızda olmaya devam edeceğiz." dedi.

Kaynak: AJANSLAR