HİDROJEN SÜLFÜR GAZI PATLADI

İlk patlama, 29 Nisan Pazartesi günü saat 12.00 civarında Yeni Babadağ Caddesi'nde meydana geldi. Özel bir firma tarafından yürütülen sondaj çalışması sırasında 850 metre derinlikte hidrojen sülfür gazı patladı ve jeotermal su metrelerce yüksekliğe fırladı.

A W199352 02

YANMA RİSKİ YOKTUR

Patlamalar devam ederken, çevrede güvenlik önlemleri alındı ve Babadağ kara yolundaki trafik kontrollü bir şekilde yönlendirildi. Neyse ki, bu olaylarda ölen ya da yaralanan olmadı. Ancak sülfür gazı çevreye yayıldı. İtfaiye ekiplerinin yaptığı ölçümlerde yanma riski olmadığı belirlendi. Patlamaların basıncı nedeniyle olay yerindeki cadde trafiğe kapatıldı.

Olay yeri havadan görüntülendiğinde, jeotermal su ve gazın yüksek basınç nedeniyle metrelerce yükseldiği görüldü.

A W199352 03

İLAVE SONDAJ ÖNERİSİ

Jeoloji uzmanları, patlamaların kendiliğinden sona ermesini beklemenin uzun sürebileceğini ve kontrol altına alınması için ilave sondaj yapılmasının gerektiğini belirtti. Uzmanlara göre, patlamaların sona ermesi için basıncın azalması beklenebilir ancak bu süreç uzun zaman alabilir. İlave sondaj kuyuları açılarak basınç kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Ekipler, kontrol sağlanana kadar bölgede tedbirleri sürdürüyor.

A W199352 04

İLÇE HALKI TEDİRGİN

İlçede kuyunun bulunduğu yere yakın evlerde yaşayan vatandaşlar ise çevreye yayılan koku ve beyaz örtü tabakası nedeniyle tedirginlik yaşıyor.  AFAD ve itfaiye ekipleri tarafından gazın her ne kadar zararsız olduğutespit edilse de vatandaşlar bir an önce kuyunun kapatılmasını istiyor.

Sarayköy Cumhuriyet Savcılığı'nın da soruşturma başlattığı ve yetkili kurumlardan gazın etkileri konularında bilirkişi raporları istediği öğrenildi.

Editör: Hasan DEMİRCİ