Öğretmenler iş bırakma eylemine dair pek çok soru sormaktadır. İstanbul Eyüpsultan Alibeyköy'de yer alan özel okulda müdürlük yapan İbrahim Oktugan, 5 ay önce okuldan kovulan Y.K. tarafından silahla ateş edilerek öldürüldü. Bu haberin ardından öğretmenler, bu durumların yaşanmaması için iş bırakma eylemine dair detaylı bir araştırma içine girdiler. Peki “İş bırakma eyleminde ek ders ödenir mi? Sendikasız öğretmen eyleme katılabilir mi?” İşte bu konuda araştırılan ayrıntılar…

İŞ BIRAKMA EYLEMİNDE EK DERS ÖDENİR Mİ?

İş bırakma eylemi gündemde yer alan konular arasında yer alıyor. Türk Eğitim-Sen: 9 Mayıs'ta ilk dersi yapmayacak ve sonrasında da normal programa devam edecekler. 10 Mayıs'ta ise tam gün iş bırakma eylemi yapacaklar.

Eğitim-İş: 9 ve 10 Mayıs tarihlerinde tüm gün iş bırakma eylemi yapacaklar. Eyleme katılım sendikaya, okula ve bölgeye göre farklılık gösterebilir. Bazı öğretmenler eyleme katılmayı seçerken, bazıları gitmeyi tercih edebilir. İş bırakma eyleminde ek ders ücreti ödenip ödenmeyeceği konusu ise duruma göre değişebiliyor.

EK DERS ÜCRETİ ÖDENEBİLECEK DURUMLAR NELERDİR?

Öncelikle ek ders ücreti ödenebilecek durumlar şu şekilde sıralanmaktadır;

-          Sözleşmede ek ders ücreti ödeneceğine dair bir madde bulunuyorsa, bu durumda, işveren sözleşmeye uymakla yükümlüdür.

-          İşverenin ek ders ücreti ödemeye istekli olması gerekir.

-          Toplu iş sözleşmede ek ders ücreti ödeneceğine dair bir madde yer alıyorsa, bu durumda da işveren toplu iş sözleşmesine uymakla yükümlüdür.

SENDİKASIZ ÖĞRETMEN EYLEME KATILABİLİR Mİ?

Sendika üyelerinin, sendikanın belirlemiş olduğu kararlara uyarak eylemlere katılması en tabi haklardan birdir. Suç teşkil etmeyen konularda üyeler, iş bırakma gibi eylemlere katılma özgürlüklerinde ellerinde saklı tutarlar. Öğretmenler de memur statüsünde yer aldıklarından dolayı, sendikanın kararına uyarak grev, toplu eylem ya da gösteriye katılmaları disiplin cezasını gerektirmez.

Önceki yıllarda sendikasız öğretmenin iş bırakma eylemine ilişkin Danıştay karar vermişti. Sendikaların almış olduğu iş bırakma eylemine, herhangi bir sendika üyesi olmayan öğretmenler destek vermek amacıyla işi bırakmış olmasından dolayı verilen ceza, Danıştay tarafından iptal edilmişti.

Danıştay kararı bulunuyor. Sendikalar diğer sendikaların üyeleri ya da sendikasızlar için kapsayıcı iş bırakma kararları alır, dayanağı ise Danıştay bir iş kolunda eylem kararı alan sendikanın kararlarına o iş kolunda çalışanlar katılabilir yönündeki içtihat kararlarını içermektedir.

Kaynak: istiklal.com.tr