Gazze'de yüzlerce cesedin bulunduğu toplu mezarların bulunması, Birleşmiş Milletler uzmanlarının ve yetkililerinin dikkatini çekti ancak bu konuda da hiç bir şey yapamadı.

Toplu mezarın uluslararası bir tanımı yok. Ancak adli tıp uzmanları, toplu mezar olgusunu "birçok insanın kalıntılarının genellikle yan yana gömüldüğü yer" olarak tanımlıyor.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü Direktörü "Mohammed Al-Maghbat", Siyonist rejimin Gazze'ye yönelik 7 Ekim 2023'te başlayan ve bugüne kadar devam eden saldırılarının başlangıcından bu yana 140'a yakın toplu mezarın ortaya çıkarıldığını duyurdu.

27 Nisan 2024'te Gazze'deki Filistinli yetkililer, Nasser Hastanesi yerleşkesindeki tek bir toplu mezarda bulunan ceset sayısını 392 olarak duyurdu.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün bildirdiğine göre: İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde termal silahlar kullanıyor ve bu da kurbanların cesetlerinin çürümesine ve erimesine neden oluyor.

Termobarik silahın, yüksek sıcaklıkta bir patlama oluşturmak için çevredeki havadaki oksijeni kullanan bir patlayıcı türü olduğu unutulmamalıdır.

GUTERRES'İN GAZZE'DEKİ TOPLU MEZARLARLA İLGİLİ BAĞIMSIZ BİR SORUŞTURMA YAPILMASI TALEBİ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres 30 Nisan 2024'te şunları söyledi: Adli tıp uzmanlığına sahip bağımsız uluslararası araştırmacıların, yüzlerce Filistinlinin öldüğü ve gömüldüğü koşulların tam olarak belirlenmesi için bu toplu mezarların bulunduğu alanlara derhal erişmesine izin verilmesi şarttır.

Cezayir, 5 Mayıs 2024'te Gazze Şeridi'nde bulunan toplu mezarlarla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi'nden kapalı kapılar ardında toplantı yapılmasını istedi.

Filistin Yönetimi medya ofisi bu toplu mezarlardan Siyonist rejimi sorumlu tuttu ve bunların keşfini ve Nasır Tıp Kompleksi'nin genel durumunu "iğrenç bir suç" olarak nitelendirdi.

FİLİSTİNLİ ŞEHİTLERİN ORGANLARININ SİYONİSTLER TARAFINDAN ÇALINMA İHTİMALİ

Toplu mezar mağdurlarının cesetlerinin işkence izlerini taşıyan, ellerinin plastik bantlarla bağlandığı, midelerinin açılıp alışılmadık yöntemlerle dikildiği, ameliyathane kıyafetleri içinde kolları ve bacaklarının kesildiği belgesel video ve fotoğraflar. Diri diri gömüldüler, bazı insan vücudunun parçalarının çalındığına dair şüpheler var.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü, Gazze Şeridi'ndeki sivil savunma ekiplerinin, toplu mezarlara gömülen kurbanların cesetlerini incelerken, birçoğunun öldüklerinde kelepçeli olduğunu tespit ettiğini, delillerin, birçok kişinin öldüğünü gösterdiğini duyurdu. bu kurbanlar yaralandı ve hastalandı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi sözcüsü Bayan Ravina Shamdasani şunları söyledi: "Bu toplu mezarlarda bulunan cesetlerden bazılarının elleri bağlıydı; bu, uluslararası insan hakları hukukunun ve uluslararası insancıl hukukun ciddi bir ihlaline işaret ediyor ve daha fazla soruşturulması gerekiyor.

Kaynak: istiklal.com.tr