Doğu Afrika'yı haftalardır etkisi altına alan yağışlar, bölgedeki nehirlerin yatağından taşmasına ve büyük felaketlerin oluşmasına sebep oldu. Bütün Doğu Afrika ülkelerine etkileyen sel felaketi Kenya'nın kırsal kesimlerini adeta yele bir etti.

Kenya’da geçtiğimiz hafta meydana gelen sel felaketinin bilançosu gün geçtikçe büyüyor. Ölü sayısı 500 sınırına dayandı.

Geçtiğimiz hafta Kenya’nın Telek Nehri’nin yatağından taşmasından dolayı ülke genelinde büyük bir sel felaketi yaşandı. Nehrin etrafındaki bütün köyler seller altında kaldı, bir çok köy haritadan silindi.

Kenya İçişleri Bakanlığı, ülkedeki selden ölenlerin sayısının 300 kişiye yükseldiğini söyledi.

Hükûmet en son ölü sayısını 179 ölüm bildirilmişti. Seller, Telek Nehri'nin taşması nedeniyle otellerdeki turist gruplarının ulaşımının kesildiği batı Kenya'daki Masai Mara Safari Parkı'nı da etkiledi. Günün erken saatlerinde ülkenin orta kesimindeki Mai Mahiu köyü yakınlarında meydana gelen toprak kaymasında 46 kişi hayatını kaybetti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, ova ve kıyı kesimlerde durumun daha da kötüleşmesi beklenirken, dik yamaç ve vadilerin olduğu bölgelerde de heyelan ve çamur kaymaları meydana gelebilir.

SEL BÜTÜN DOĞU AFRİKA’YI VURDU

Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan selin oluşmasına haftalardır aralıksız yağan yağışlar sebep oldu. Afrika'nın zeminin yumuşak olması da toprak kaymalarını ciddi oranda tetikliyor.

Aylardır süren sel, evleri, yolları ve köprüleri yok etti ve yaklaşık 350 bin insanı yerlerinden etti ve bu insanlar halen barınma için mücadele ediyorlar.

Yağışlar diğer Doğu Afrika ülkelerini de etkiledi. Komşu Tanzanya'da sel ve toprak kaymaları 155 kişinin ölümüne neden oldu. Uganda ve Burundi'de kayıplar ve ciddi hasarlar bildirildi. Tahminciler kıtanın doğusundaki şiddetli yağışlardan El Nino iklim olayını sorumlu tutuyor. (İstiklal gazetesi)

Kaynak: https://www.istiklal.com.tr/