2030 YILINA KADAR GÖREV YAPACAK

Kremlin Sarayı'ndaki Aziz Andrev Taht Salonu'na geçen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kalabalık bir davetli grubu önünde 6 yıllık yeni dönem için Rusya'nın Devlet Başkanı olarak yemin etti. Görev süresi 6 yıla uzatılan Putin, 2030 yılına kadar başkanlık koltuğunda kalacak.

Başlıkıop3

BİRLİK MESAJI VERDİ

Yemin töreninin ardından yaptığı ilk konuşmasında Putin, birlik mesajı verirken Batı'nın yaptırımlarına rağmen Rusya'nın daha da güçleneceğini söyledi. Batılı ülkelerle diyaloğa açık olduklarını ifade eden Putin, "Buna karşın Batı seçimini yapmalı," dedi. Ayrıca nükleer silahlar konusunda müzakerelere hazır olduklarını, ancak bunun eşit şartlarda olması gerektiğini vurguladı.

ABD VE BATILI ÜLKELER TÖRENE KATILMADI

Törene ABD ve diğer Batılı ülkeler katılmadı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Seçimin özgür ve adil olduğunu kesinlikle düşünmüyoruz ama o Rusya'nın başkanı ve bu sıfatla devam edecek," dedi. Eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Fiona Hill, "Putin artık kendisini Büyük Vladimir, bir Rus çarı olarak görüyor," yorumunda bulundu.

Bert 2

Birçok Batılı ülke yemin törenini boykot etme kararı aldı. İngiltere, Kanada ve Avrupa Birliği ülkelerinin çoğu törene katılmadı. Fransa ise büyükelçisini gönderdi. Ukrayna, Putin'in yemin töreninin "Rusya Federasyonu'nu saldırgan bir devlete dönüştüren ve iktidardaki rejimi diktatörlüğe kaydıran bir liderin neredeyse ömür boyu iktidarda kalması için yasallık yanılsaması yaratmayı" amaçladığını belirtti.

Kaynak: istiklal.com.tr