Rusya, Ukrayna’da düşmüş olduğu sıkışmışlığı Nükleer kartını sahaya sürerek atlatmaya çalışıyor. Bugün Rus Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada ülkenin bir bölgesinde Tüktik Nükleer savaş tatbikatı yapılacağını duyurdu.

Bakanlık, “olayların bazı Batılı yetkililerin Rusya'ya yönelik kışkırtıcı açıklamalarına ve tehditlerine bir yanıt olacağını açıkladı.

Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerinin (AF), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin adına Güney Askeri Bölgesi'nde havacılık ve donanma ile ortak tatbikatlara hazırlandığı öğrenildi. Tatbikatlarda “stratejik olmayan nükleer silahların hazırlanması ve kullanılması” konularının çözülmesi planlanıyor.

Tatbikatların, Batı'nın "bireysel yetkililerinin" Rusya'ya yönelik provokasyon ve tehditlerine yanıt olarak gerçekleştirildiği ve askeri personelin ve teçhizatın, stratejik olmayan nükleer silahların kullanılması uygulamasında hazır olma durumunu güçlendirmek amacıyla tasarlandığı açıklandı. Rusya'nın bütünlüğünü ve egemenliğini sağlamak. Tatbikatların yakın zamanda başlaması bekleniyor.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev'in Telegram kanalında açıkladığı gibi, Genelkurmay Başkanlığı'nın füze tatbikatlarına yönelik hazırlıklarının başlaması, Rusya'nın Ukrayna'da çatışmaya girdiğinde Batı ile yüzleşmeye hazır olması gerektiği gerçeğinden kaynaklanıyor.

Ukrayna'ya silah gönderilmesi çağrısında bulunan Batılı liderlerin sayısının son zamanlarda arttığını ve ABD Kongresi temsilcilerinin, Fransız ve İngiliz liderlerinin ve bazı "Baltık ülkeleri ve Polonyalı delilerin" aktif olarak silah kullanılması çağrısında bulunduğunu belirtti.

Askeri analist ve Anavatan Arsenal dergisinin editörü Alexey Leonkov, Güney Askeri Bölgesi'ndeki füze oluşumlarıyla planlanmamış tatbikatların Batı ülkeleri için güçlü bir sinyal olduğunu belirtti.

“Bu, sözde varoluşsal bir tehdidin ortaya çıkması durumunda Rusya'nın bu tür silahları kullanamayacağına inanan ülkelere bir işarettir. Bu nedenle bu tür tatbikatlar yapılacak. Batı zaten asker göndereceğini söylüyor. Üstelik Fransız Yabancı Lejyonunun halihazırda Ukrayna topraklarında olduğu ve çatışmalara katıldığı yönünde bilgiler ortaya çıktı” diye vurguladı

RUSYA'NIN STRATEJİK OLMAYAN NÜKLEER SİLAHLARI NELERDİR?

Nükleer silahlar iki büyük sınıfa ayırmak mümkün: Birincisi, stratejik nükleer caydırıcılık sistemleri ve ikincisi, taktik nükleer silahlar (TNW).

Birinci sınıf, nükleer üçlünün olağan araçlarıyla temsil edilir - bunlar, diğer kıtalara ulaşabilen uzun menzilli ağır füzelerdir. Uzun menzilli uçaklar, Stratejik Füze Kuvvetleri ve füze denizaltılarıyla donatılmıştır. Bu tür yüklerin gücü yüzlerce kiloton ve hatta megaton kadardır.

İkinci sınıfta, daha az bilinen ancak çok sayıda nükleer silah taktikseldir. Bu tür savaş başlıkları konvansiyonel silahlara takılabilir ve teorik olarak sınırlı savaşlarda kullanılabilir. Hem Rusya'nın hem de ABD'nin büyük rezervleri var. Bu silahın özelliği, gücünün sayıca az olmasıdır, ancak bu onu daha az tehlikeli yapmaz. Örneğin bugün Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan bombalar (sırasıyla 15 kt ve 21 kt) taktik silahlar olarak sınıflandırılabilir.

RUSYA'NIN HANGİ “KÜÇÜK” NÜKLEER SİLAHLARI VAR?

Bugün uluslararası arenada en çık tartışılan ve sözü edilen silahların başında Rusyanın Nükleer stoğu geliyor.

“Nükleer kulüp” ülkelerinin onlar hakkında stratejik olanlardan çok daha az ayrıntılı rapor vermesi nedeniyle, taktik nükleer silahlar hakkında çok fazla bilgi yok, ancak rs medyasında yaptığımız taramalarda bu silahlarla ilgili hayli bilgiye ulaşabildik. Rus nükleer gücü ile ilgili en çok yayında bulunan resmi yayın organı İzvestia gazetesi geliyor.

İzvestia’nın yayımladığı bilgilere göre Rus nükleerlerinin arasında seyir füzeleri, İskenderler için nükleer "dolgulu" füzeler, Tochka kompleksleri ve çok daha fazlası bulunuyor.

RUSYA’NIN GÜNEY ASKERİ BÖLGESİNE NELER DAHİLDİR?

Güney Askeri Bölgesi, Krasnodar Bölgesi ve Kuzey Kafkasya cumhuriyetleri, Kırım topraklarının yanı sıra Rostov ve Volgograd bölgelerinin topraklarını içerir. Şubat 2024'ten bu yana, Güney Askeri Bölgesi ülkenin dört yeni bölgesini içeriyor: İşgal altındaki Donetsk, Lugansk, Kherson ve Zaporozhye bölgeleri. Bölge merkezi Rostov-on-Don'da bulunuyor.

DÜNYADA KAÇ TANE NÜKLEER SİLAH VAR VE BUNLAR NEREDE SAKLANIYOR?

Amerikan Bilim Adamları Federasyonu'nun tahminlerine göre, 2022 yılı itibarıyla “nükleer kulüp”ün dokuz ülkesinde 12,7 binden fazla nükleer savaş başlığı bulunuyordu ve bunların yüzde 90'ı Rusya ve ABD'ye ait.

Konuşlandırılan, depolanan ve imha edilmeyi bekleyen nükleer savaş başlıkları dikkate alındığında dokuz ülkenin silah sayıları şöyle:

Rusya 5977,

ABD 5428,

Çin 350,

Fransa 290,

İngiltere 225,

Pakistan 165,

Hindistan 160

İsrail 90,

Kuzey Kore 20.

İnsanlık birden fazla kez "nükleer coşku"dan "kırmızı çizgiye" giden yolu izledi ve geri döndü.

Aynı zamanda altı Avrupa üssünde yaklaşık 1,7 bin nükleer bombadan 180'i kullanımdadır. İtalya'da, Almanya, Belçika, Hollanda ve Türkiye'de birer üs bulunuyor.

 Dokuz ülke daha (İngiltere, Macaristan, Yunanistan, Danimarka, Polonya, Norveç, Portekiz, Romanya, Çek Cumhuriyeti) hava devriyeleri yürütüyor, taktik nükleer silahlara sahip uçaklara keşif, iletişim ve yakıt ikmali sağlıyor.

RUSYA'NIN NÜKLEER SİLAH KULLANIMINA İLİŞKİN TUTUMU

Rusya, nükleer tepkinin ancak ülkemize yönelik bir saldırı durumunda verilebileceğini defalarca dile getirdi. Bu, START-3'ün yerini alacak yeni bir silah kontrol sistemi konusunda ABD ile yapılan varsayımsal müzakereler ve Batı'nın Rusya'ya karşı herhangi bir saldırgan eylemi için geçerlidir.

“Nükleer silahların kullanılması ancak saldırıya tepki olarak mümkündür”

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov - NATO ile çatışma, START-3 konusunda ABD ile diyalog ve esir değişimi hakkında

Aynı zamanda Rusya, geçen yılın Şubat ayında Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması'na (START) katılımını askıya aldı. Moskova'nın kararı öncelikle, son on yılda devam eden stratejik nükleer cephaneliğe ilişkin veri alışverişini durdurdu. Anlaşmaya taraf olanların nükleer tesislerinin karşılıklı denetimleri de kapsam dışı bırakıldı. Ancak askıya alma dili, kararın geri alınabileceği anlamına geliyor.

Moskova'nın START-3'e katılımının askıya alınması Batı'ya bir sinyal gönderiyor: Rusya Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi rektör yardımcısı Oleg Karpovich, İzvestia'daki köşesinde Rusya'nın sabrının sona erdiğini açıklayarak şunları yazdı.

"Rusya, jeopolitik rakiplerimizi açıkça silahsızlandıran beklenmedik bir hamle yaptı" ve "her şeyin önünde oynayarak rakiplerine karşı avantaj elde etti ve onları ülkemize karşı hibrit bir savaş yürütme yaklaşımlarını hızla yeniden gözden geçirmeye zorladı." (İstiklal gazetesi)

Kaynak: https://www.istiklal.com.tr/