Rusya, Batılı emperyalist ve sömürgeci ülkelerin kendi çıkarları için demokrasiyi tullanmaları ve sömürmelerine izin vermedi. Rusya, seçimlerde gelecek Batılı gözlemcilerin tümünün ülkeye girişlerini yasakladı.

Rusya Devlet Duması, yabancı ajanların her seviyedeki seçimler sırasında aday, aday güvenilir kuruluş veya gözlemci olarak hareket etmesini yasaklayan değişiklikleri kabul etti.

Bu kurallar, başlangıçta vatandaşların, evraklarında hata veya yazım hatası olması durumunda tek temsilcili seçim bölgelerindeki seçimlere katılmasını yasaklamak için tasarlanan tasarıdaki değişikliklere de dahil edildi.

Rusya Devlet Duması, çıkardığı bir yasa ile yabancıların Rus seçimlerine gözlemci olarak gelmelerin ve gözlem yapmalarını yasakladı. Kanuna göre seçimlerle ilgili gözlem raporlarını batıya sunan Rus vatandaşlarının da “ajan” olarak yargı önüne çıkarılıp cezalandırılacağı

Halihazırda üst düzey yetkililer, Duma milletvekilleri, valiler, bunların doğrudan astları, hakimler ve savcılar, oyları belirleme hakkına sahip komisyon üyeleri seçimlerde gözlemci olarak görev alamıyorlar.

Şu anda üst düzey yetkililer, Duma milletvekilleri, valiler, bunların doğrudan astları, hakimler ve savcılar, oyları belirleme hakkına sahip komisyon üyeleri seçimlerde gözlemci olarak görev alamıyor. Yeni değişikliklerle senatörler, yabancı ajanlar ve aşırılıkçı ya da terör örgütünün operasyonlarına karışan kişiler listesinde yer alanlar da bu listeye ekleniyor.

Yeni kurallara göre, yabancı ajan sayılan kişilerin evraklarını teslim etmeden önce bu statünün kaldırıldığından emin olmaları gerekiyor.

Devlet Duma Başkanı Vyacheslav Volodin, konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Yabancı ajan sayılanlar seçimlere katılamıyor. Ama yine de bu statülerini geri alma şansları var, yaptıklarının karşılığı olarak yurt dışından para almayı bırakabilirler. O zaman lütfen seçimlere hep birlikte katılın. Bu normlar çok liberal. Şu anda Rusya'da 10 yabancı ajan çeşitli düzeylerde milletvekili olarak görev yapıyor.” (İstiklal gazetesi)

Kaynak: https://www.istiklal.com.tr/