SGK’dan vatandaşları sevindiren bir açıklama geldi. SGK, bedeli ödenen ilaçlar listesine "akıllı ilaç" olarak da tabir edilen 8'i yenilikçi kanser ilacı olmak üzere olmak üzere 10'u yerli, toplam 47 ilacı daha geri ödeme listesine aldığını duyurdu. Bu 8'i yenilikçi kanser ilacı, 21'i alerji aşısı, 2'si büyüme hormonu, 3'ü dirençli uyuz ilacı, 3'ü atopik dermatit ilacı, 2'si diyabet ilacı ve 3'ü psikoleptik/antidepresan olmak üzere 47 ilaç daha eklendiği belirtildi. Bu haberin üzerine “Sigortalı biri ilaç parası öder mi? SGK ilaçların yüzde kaçını ödüyor 2024?” soruları gündeme gelmeye başladı. İşte bu konuya dair araştırılan soruların yanıtları...

SGK’LI İLAÇ PARASI ÖDER Mİ?

Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için SGK’dan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerden ilaç bedelinin yüzde 10'u, çalışanlardan ise yüzde 20'si oranında katılım payı alınmaktadır.

Ayrıca her bir reçete için;

a) 3 kutuya kadar (üç kutu dâhil) temin edilen ilaçlar için 3 TL,

b) 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 TL reçete katılım payı tahsil edilmektedir.

Peki “Katılım Payı nedir?” Katılım payı, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler tarafından ödenecek tutarı ifade etmekte olup, 5510 sayılı Kanunun 68 inci maddesi gereği Kurum tarafından belirlenmektedir.

SGK İLAÇLARIN YÜZDE KAÇINI ÖDÜYOR 2024?

SGK tarafından ayakta uygulanan tedavide sağlanan ilaçlar için ilaç bedelinin; kurumdan gelir ve aylık alan kişiler ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yüzde 10'u, diğer kişiler için yüzde 20'si oranında katılım payı alınmaktadır.

SGK KAÇ KUTU İLAÇ KARŞILIYOR?  

SGK’nın kaç kutu ilaç karşıladığı da vatandaşlar tarafından sıkça sorulmaktadır. Her bir reçete için; 3 kutuya kadar yani üç kutu dahil olmak üzere temin edilen ilaçlar için 3 (üç) TL, 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için ise 1 (bir) TL olmak üzere katılım payı alınıyor.

Kaynak: istiklal.com.tr