TBMM Genel Kurulu, CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca'nın yönetiminde toplandı. Meclis, AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında gerilimli anlar yaşadı. Tartışmalarda, CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının, eylemlerinden ziyade, sadece fikirleri nedeniyle idam edildiğini savundu,

"1400 SENEDİR BUNU YAPTINIZ"

Akdoğan, "Deniz Gezmiş ve arkadaşları anayasayı ortadan kaldırdıkları için değil, anayasa tam uygulansın dedikleri için idam edildiler. Ey zalimler, ister kaymakam olun ister vali, ister hakim olun ister savcı, ister vekil olun ister bakan, boşa çiğniyorsunuz yalan dünyayı. 1400 senedir yapıyorsunuz bunu. Nesimi'nin derisini yüzerken yaptınız bunu. Hallac-ı Mansur'u asarken yaptınız bunu. Kubilay'ın başını keserken yaptınız bunu" söylemlerinde bulundu.

"CHP'DEN 28 KİŞİ OY VERDİ"

Bunun üzerinde, TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, 1400 senedir demenin ülkenin Müslümanlarına yapılan ciddi bir iftira ve hakaret olduğunu iddia etti. Usta, Akdoğan'ın özür dilemesini talep etti. Usta, “Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının asılması için o dönem Meclis'e bir kanun teklifi geldi. Kanun teklifine CHP'den 28 milletvekili kabul oyu verdi. O zaman bu idama evet oyu veren CHP'li 28 milletvekili utanmayacak da kim utanacak” dedi.

Gerilimin git gide arttığı tartışmada, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ise, kabul edenlerin büyük bir çoğunluğunun AK Parti'den olduğunu savunarak, “O kabulün içerisinde 28 CHP'linin de oyu var. O 28 CHP'linin 1972'deki oylarının doğru olmadığını buradan açıkça ifade ediyoruz. Bu 28 oyun dışında 'evet' diyen 273 oy kalkmış, kimin müktesebatından kimin geçmişini takip ediyor bunlar" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA