Kıta Avrupa’sının yanısıra Kuzey Avrupa ve ada devleti İngiltere’de en saygın ve yüksek kaliteli eğitim geleneğine sahip olan üniversiteler, hükûmetlerinin aksine, Gazze’deki soykırıma karşı çıkıyor ve Filistin halkının yanında yer aldığını deklare ediyor.

Bu üniversitelerin en ünlüleri arasında buluna Cambridge Üniversitesi, serbest bıraktığı öğrenci eylemlerinden sonra şimdi de kurumsal olarak Filistin davasına destek vermek için kapılarını açtı. 1.700 personel ve mezunlarından oluşan bir heyet, tarafları Cambridge Üniversitesinde Filistin yanlısı aktivistlerle müzakere etmeye çağırdı

Cambridge Üniversitesi personeli ve mezunları, "üniversitenin İsrail'in Gazze'deki soykırım savaşıyla bağlarını protesto eden bir kamp başlatırken Cambridge öğrencileriyle dayanışmalarını" ifade etmek için açık bir mektup imzaladılar.

Bu hafta Cambridge'deki öğrenciler, üniversitelerin İsrail silah şirketlerinden ve Tel Aviv'in Filistinlilere yönelik soykırımını destekleyen üniversitelerden çekilmesini talep eden dünya çapında yüzden fazla üniversitedeki öğrencilerle bir araya geldi.

Lansmanından sonraki ilk 48 saat içinde 1.700'den fazla imzacı tarafından imzalanan açık mektupta, "Güney Afrika soykırımı ve Vietnam'daki savaşa karşı daha önceki öğrenci protestolarını da içeren takdire şayan bir özgürleştirici mücadele geleneğine katılıyorlar" deniyordu.

“Öğrencilerimizin özgür ifade ve protesto haklarını destekliyoruz. Öğrencilerimizin, insan haklarının ve demokratik ilkelerin aşınmasına tanık olduğumuz bu felaket anına müdahale etmek için acil tartışmaları sınıf ortamının dışına taşıma cesaretini kutluyoruz.”

İmzacılar, üniversite yönetimine, kurumun İsrail'in uluslararası hukuk ihlallerine suç ortağı olan kuruluş ve şirketlerle mali bağlarını açıklaması, bu tür kuruluşlardan ayrılması ve destekleyerek yeniden yatırım yapması için "öğrencilerle talepleri konusunda yapıcı ve sağlam bir şekilde müzakerelere girmesi" çağrısında bulundu. Filistinli öğrenciler ve akademisyenler ve Gazze'deki yüksek öğretim kurumlarının yeniden inşası.

Kaynak: istiklal.com.tr