“Selimiye’nin yapısı, Üç Şerefeli’nin kapısı, Eski Cami’nin yazısı. Muradiye’nin Çinisi.

Fotog̏raf 1

Hnbgvfcdx

Jknhbgvfcdxfcgfv

Kjhnub

Edirne Sultanların Şehri, Şehirlerin Sultanı. Osmanlı’ya 93 yıl başkentlik yapmış güzide şehrimiz.  
İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un o güzel dizeleriyle giriş yapalım.

Edirne; işte o İslam’ın ahenin suru
Edirne; işte o şarkın cebin-i mağruru
Birinci mevki-i feyyazı belki dünyanın
Edirne; işte o şarkın demir kilidi.

Fotog̏raf 5

Fotog̏raf 6

Edirne deyince ilk akla gelen elbette Edirneli Mehmed 1432’de doğmuş Fatih Sultan Mehmet Han gelir. 

Mimar Sinan'ın “ustalık eserim” diye nitelendirdiği Abidevi yapıt alamet-i farıka Selimiye Camisi bu kentin ve dünyanın baş tacı gelir.
Çinileriyle ünlü Muradiye Camii gelir. 
Muhteşem hat yazılarıyla ünlü Eski Camii gelir.
Osmanlı’nın ilk gözbebeği ilk üç yollu üç serefesi olan Burmalı (Üç Şerefeli Camii ) gelir. 
Adalet Kulesi, Meriç Köprüsü,Tunca Köprüsü, Kanuni Köprüleri gelir. Say say bitmez kısacası.  

Edirne Osmanlı’nın kurulduğu ilk yıllardan itibaren önemli sayısız eserler meydana getirmişlerdir. Öyle ki dünyada eşine az rastlanır sayıda kültürlerin hepsini aynı yerde görmemiz mümkün. 
Çok kubbeli yapılar sisteminden tek kubbeli yapılar sistemine geçişin merkezi olmuştur. Sayısız camiler, imarethaneler, hamamlar, saraylar, köprüler, çeşmeler, mescitler, su terazileri, Makedon kulesi say say bitmeyen tarihi zenginliğe sahip en önemli şehirlerimizden. 

Edirne’ye yıllarca hizmet etmiş biri olarak coğrafi bakımından kültürel zenginliğini fotoğraflar ile Edirne’de “Bakıpta Göremediklerimizi” sizlerle paylaşmak boynumun borcu.
Gece gündüz demeden minare tepelerinden, kubbelerden, ev çatılarından ve 50 metre vinç tepesinden bu güzide şehrimizi bilinmeyen her noktasından kar, çamur, yağmur, sıcak demeden çalıştık. 
Her çıktığım Tv Programlarında bu şehrimize daima vurgu yaptım. Edirne’de yaşamış birçok insanların ben yıllardır burada yaşıyorum ama bu fotoğrafları ilk defa gördüm demesi aslında bakmak ve görmenin önemine farkındalık getirmiş olmaktayım. 
Fotoğraf çekerken Edirne’nin tarihini kültürel zenginliğini öne çıkarmak mesaj vermek asıl gayemizdir.

Fotog̏raf 7

Fotog̏raf 8Fotog̏raf 9Fotog̏raf 10

“İş bilenin kılıç kuşananın” demiş atalarımız.  Ben her yönüyle yaptığımın inancındayım. 
En önemli başyapıtlarından fotoğraflara görelim.

Eski Camii, Üç Şerefeli Camii, Selimiye Camii Edirne’de 3 farklı kültürü tek noktadan görebileceğimiz yer. 

Fzdnjvbn Jk

Eski Camii 1403-1414 (Ulu Camii ) Çoklu kubbeli 
(9 kubbeli) yapıların sonu. Osmanlı tarihinde ilk iki yollu minareye sahip camii. En büyük hat yazılarına sahip muhteşem bir eser.
Eski Camide 6-7 asırdır uygulanan kılıç ile hutbe verme geleneği sürmektedir. Aynı zamanda Osmanlı'da kılıç kuşanma, sefere ve tahta çıkmadan önce de Eski Camide yapılır Seyrüsefere çıkılırdı.  Osmanlı padişahlarından II. Ahmet ve II. Mustafa’nın kılıç kuşanma törenleri de Eski Cami’de yapılmıştır.

Evliya Çelebinin “gayet sanatlı” dediği minberin eşi benzeri yoktur. Kabe’yi tavaf edenlerce son selam taşı olarak bilinen “Rükn-i Yemani” taşıda Mihrabın yanında pencere içinde yer almaktadır. 

Fotog̏raf 12Sdxfcgvbh

Fotog̏raf 14Fotog̏raf 15Fotog̏raf 16

Osmanlı’da ilklerin camisi olan Burmalı (Üç Şerefeli Camii ) ilk avlusu, ilk taç kapısı, ilk üç yollu minareye sahip Osmanlı’nın en muhteşem eserleri arasında tekli kubbeye geçişin simgesidir. 4 farklı döneme ait minareleri vardır. Üç Yollu minaresine üç farklı yollardan çıkılır. 252 basamak merdivene sahiptir.  Üç Şerefeli Cami’nin dört minaresi birbirinden farklı süsleme özelliklerine sahiptir. Camiye adını veren üç şerefeli minare harimin kuzeybatısındadır ve 6 metre çapında, 67,75 m. boyunda olup külâhla beraber yüksekliği 76 metredir.
Birinci merdivenle birinci ve ikinci şerefeye, ikinci merdivenle ikinci ve üçüncü şerefeye, üçüncü merdivenle yalnız üçüncü şerefeye çıkılmaktadır.

Fotog̏raf 17Setdykhm Y4

KjkhuygFotog̏raf 20

Ve asırların dünyanın gözbebeği Mimar Sinan’ın alamet-i farıkası Selimiye Camii gelir. Osmanlıda Sinan’ın başyapıtı. Sinan’ın 86 yaşında bitirdiği sembol eser. Tekli kubbenin en büyüğü. 4 Minaresi olan avlu tarafındaki 2 minareler Osmanlı’nın son üç yollu minaresidir. 246 basamak ile her bir şerefeye ayrı yollardan çıkılır. Arkadaki minareler tek yollu olup 282 basamak mevcuttur. 
Bence en önemli noktalardan biri Osmanlı’nın ilk üç yollu minaresi ile son üç yollu minaresinin tek noktadan görüldüğü en özel yerdir. İşte Edirne’de bakıpta göremediklerimizden en muhteşem yer Selimiye’nin 282. basamaktan yan yana duran önde Selimiye Camii üç yollu minaresi ile Üç Şerefeli Camii’nin üç yollu minaresi tüm heybetiyle karşımızda durmakta. 

Fotog̏raf 21

Möf BFotog╠Åraf 23Mfr VngxbFotog╠Åraf 25

Md Cvn

Osmanlı tarihinin en önemli köprüleri olan Tunca ve Meriç Köprüleri asaleti ve estetikleriyle şehre farklı bir görünüm katmakta. 
Fotog̏raf 27

Fotog̏raf 28Fotog̏raf 29Fotog̏raf 30

Edirne’de muhteşem vinç çekimlerine imza atmıştım. 50 metre yüksekte büyük keyifle 1 ay boyunca bakıpta göremediğimiz noktalardan Edirne’de eşsiz fotoğraflara imza attık. Bakmak ve görmenin farkını ortaya koyduk. Kimsenin yapmadığı vinç çekimlerini yaparken de halkımızdan insanlar acaba yangın mı var diyerek merak edip yanımıza gelmişlerdir. Vinç çekimlerinden örnekler işte Edirne’den bakıpta göremediklerimiz. 
Allah verilen hiçbir emeği zayii etmez. 

Fotog̏raf 31Fotog̏raf 32Fotog̏raf 33Fotog̏raf 34Fotog̏raf 36