Seçmen kağıdı, seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olan vatandaşlara verilen resmi bir belgedir. Bu belgede seçmenin kimlik bilgileri ve oy kullanacağı sandık bilgileri içermektedir. Vatandaşlar bu belgenin 31 Mart Pazar günü yanlarına alıp almayacaklarını bilmek istiyor. Peki “Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılabilir mi? Seçmen kağıdı e-Devlet’ten alınır mı?” İşte bu konuya dair merak edilen ayrıntılar…

Kapı teslimi seçmen kağıdı - Hayat Gazetesi Ordu

SEÇMEN KAĞIDI OLMADAN OY KULLANILABİLİR Mİ?

Seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını, Yüksek Seçim Kurulunun internet sitesinden, e-Devlet üzerinden YSK'nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulamasından ya da 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilirler.

Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu değildir. Seçmen, üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki herhangi bir belge ile de oy kullanabilir.

SEÇMEN KAĞIDI E-DEVLET’TEN ALINIR MI?

Seçmen kağıdını kaybeden ya da eline seçmen kağıdı geçmeyen kişiler nasıl oy kullanacaklarını araştırıyor. Resmi bir belge olan seçmen kağıdının e devletten alınıp alınmayacağı merak konusu oldu. Seçmen kağıdı e devlet üzerinden alınabilir. Öncellikle izlenmesi gereken bazı yollar vardır. Onlar da şu şekildedir;

- Seçmen kaydı sorgulamak için e-Devlet Kapısı http://www.turkiye.gov.tr adresine girerek, sayfanın üst kısmında bulunan “Giriş Yap” bağlantısına tıklayın.

- Daha sonra ana sayfada bulunan arama kutucuğuna da "Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama" yazarak sisteme kolaylıkla girebilirsiniz.

- Kimlik Doğrulama Yöntemine tıkladıktan sonra da ekranda çıkan yönergeleri takip ederek sisteme giriş yapabilirsiniz.

- Sisteme eriştikten sonra açılan ekranda yurt içi seçmen kütüğündeki yer alan bilgilerinizi göreceksiniz. Buna ek olarak da  seçim dönemlerinde oy kullanacağınız yer bilgileri Yüksek Seçim Kurulu tarafından bu sayfada görüntülenir. Bu şekilde seçmen kağıdı sorgulamasını yapabilirsiniz.

SEÇMEN KAĞIDINDA HANGİ BİLGİLER BULUNUR?

Seçmen kağıdında seçmene dair bazı bilgiler yer almaktadır.  Genellikle yer alan bilgiler şu şekildedir;

- Seçmenin adı ve soyadı

- T.C. Kimlik Numarası veya benzeri bir kimlik belirleme numarası

- Oy kullanılacak seçim bölgesi ve sandık numarası

Türkiye pazar günü sandığa gidiyor... Kaç milyon seçmen oy kullanacak? Türkiye pazar günü sandığa gidiyor... Kaç milyon seçmen oy kullanacak?

Gözler 31 Mart'a çevrildi... Yerel seçim oy pusulaları tanıtıldı! Gözler 31 Mart'a çevrildi... Yerel seçim oy pusulaları tanıtıldı!

Kaynak: İstiklal Gazetesi